Om du ska skapa ett nytt prov helt från grunden behöver du hantera både provinställningar och uppgifter för det provet, och då är det viktigt att du vet vad du gör. Om du inte känner dig säker på hur provinställningarna fungerar är det bättre att använda färdiga provmallar.
En provmall är ett prov med färdiga inställningar och ibland med färdiga uppgifter. Endast provnamn, tid och ibland uppgifter behöver läggas till av läraren. Om man vill kan man ändra inställningar och uppgifter, beroende på vilken mall du väljer. Administratörer med utökad behörighet kan skapa Provmallar som alla inom institutionen har tillgång till.
I videon nedan visar vi hur du skapar ett prov helt från grunden, med både provinställningar och uppgifter. Du kan också läsa instruktionerna skriftligt längre ner på sidan.
Instruktioner - Steg för steg
För att skapa ett helt nytt prov från grunden gör du följande:
- Klicka på knappen "Nytt prov" i huvudmenyn
- Välj "Skapa helt nytt prov"
- Det första steget kallas Provinställningar.
- Klicka på "Nästa" för att komma vidare till Uppgifter. Här skapar du innehållet i ditt prov. Du kan skapa helt nya uppgifter, lägga till färdiga uppgifter en och en från uppgiftsbanken alternativt välja en helt färdig uppgiftsgrupp som du skapat eller använt tidigare.
- Klicka på "Nästa" för att komma vidare till Design. Här kan du dels förhandsgranska provet, men även välja bland olika designalternativ.
- Klicka på "Nästa" för att komma vidare till Bedömningsinställningar. Välj Betygsskala och lägg eventuellt till en guide för bedömare och hantera eventuella gränsvärden.
- Klicka på "Aktivera prov". Nu får du en sammanställning med information om provet och Provkoder.
Provinställningar
Det första steget när du skapat ditt prov är att ange provinställningar, se nedan:
- Ange provnamn
Tips: Var specifik när du namnger ditt prov; med skolnamn, klassnamn och ämne. Ex. "Storskolan klass 9c Matematikprov 1 Procent". - Ange start- och sluttid, dvs när provet ska vara öppet för kandidaterna. I varaktighet kan du välja hur länge kandidaterna får göra provet, till exempel om provet är öppet mellan 10:00-12:00 kan du ställa in att de kan öppna provet under den tidsperioden men ha en varaktighet på en timme.
- Anmälningsmetod: Oftast används “Bjud in kandidater genom att dela provkod” som anmälningsmetod. Provkoden får du när provet aktiverats och den delar du sedan med kandidaterna vid provtillfället för att de ska kunna starta provet, exempelvis genom att skriva upp koden på tavlan.
- Generella inställningar: Välj om kandidaterna ska vara anonyma eller ej.
- Säkerhet: Aktivera eventuellt Safe Exam Browser
- Provdag: Vilka verktyg ska kandidaterna ha tillgång till vid provet?
- Efter provet: Välj hur kandidaterna ser återkoppling och resultat
- Arbetsflöde för bedömning
Uppgifter
Nu är det dags att skapa innehållet i provet, dvs dina frågor och uppgifter.
- Du kan skapa helt nya uppgifter, importera gamla uppgifter eller importera en helt färdig uppgiftsgrupp som du skapat förr
- Dela eventuellt upp provet i olika sektioner och ändra om du vill sektionslayout
- Lägg till så kallade resurser, vilket kan vara hemsidor eller PDF:er som är tillåtna för kandidaten även vid ett nedlåst prov
Design
Här ser du hur provet kommer se ut för kandidaterna.
- Under Alternativ kan du ändra hur du vill att provet ska presenteras.
- Göm navigationsfältet:
- Inaktivera navigationsknappen "tillbaka".
Notera: Det fungerar endast i nedlåsta prov eftersom eleverna/studenterna i ett öppet prov både kan använda tillbakaknappen i webbläsaren samt ta provet igen. - Visa innehållsförteckning
- Dölj uppgiftstitlar
- Visa sektioner i innehållsförteckningen
- Slå på flaggning
- Tillåt kandidater att markera i frågetext
- Visa totalpoäng per uppgiftsdel: Visar hur många poäng man kan få per uppgift.
- Under Enheter kan du kan även se hur provet ser ut rent grafiskt på olika typer av enheter.
Bedömningsinställningar
- Välj betygsskala
- Lägg till eventuell Guide för bedömare
Provkoder
I sammanställningen som nu visas efter att du aktiverat provet finns tre koder:
- Provkod/Tentakod
- SEB-lösenord
- Provvaktens/Tentavaktens lösenord
Provvaktslösenordet är hemligt och något du förslagsvis skriver upp på en lapp och lägger i fickan. Detta kan du komma att behöva för att låsa upp en kandidats prov vid eventuella tekniska problem.
Provkoden och SEB-lösenordet är koder som kandidaterna behöver för att starta provet. Skriv förslagsvis upp dessa på tavlan. kandidater som använder Chromebooks behöver endast Provkoden.